Apakah saranan pengambilan nutrien?
Saranan pengambilan nutrien ialah pengambilan harian yang memenuhi keperluan nutrien bagi individu yang sihat. (Anda memerlukan Adobe Acrobat Reader untuk melihat dokumen ini)
Apakah keperluan harian saya?
Setiap individu memerlukan pengambilan dalam jumlah yang berbeza mengikut umur dan jantina sebagaimana yang disarankan didalam saranan pengambilan nutrien untuk Malaysia 2005.
Keperluan Tenaga
Langkah 1 - Ketahui Index Jisim Tubuh (IJT)anda
Kirakan IJT anda | |
| |
Ketinggian anda: |
|
| (Centimeter, cm) |
Berat anda : |
|
(Kilogram, kg) | |
|
IJT | Status berat anda adalah |
Kegemukan | IJT 30.0 atau lebih |
Berlebihan berat badan | IJT 25.0 - 29.9 |
Normal | IJT 18.5 - 24.9 |
Kekurangan berat badan | IJT < 18.5 |
Langkah 2 - Ketahui keperluan harian kalori anda
Catitkan : Paras aktiviti anda adalah [...........]*
* [kurang aktif] - didefinisikan sebagai kerja ringan, pekerja pejabat, jurujual, pekerja industri ringan.
[sederhana aktif] - guru, jururawat, juruteknik
[ aktif ] - tentera, atlit, buruh bangunan, pekerja industri berat, pelombong
Jumlah keperluan harian kalori anda ialah [ #### ] Kcal
Program ini akan mengira kalori dengan mendarapkan berat badan dan faktor berdasarkan kepada status berat dan tahap aktiviti yang didefinisikan seperti berikut :
Paras aktiviti
| Status Berat | ||
Berlebihan Berat / Kegemukan | Normal | Kekurangan Berat | |
Kurang aktif |
20-25Kcal /kg berat badan |
30 Kcal/kg berat badan |
35 Kcal/kg berat badan |
Rujukan = Cole H, 1970
Langkah 3. Bagaimana kalori anda sepatutnya diagihkan untuk memastikan makanan seimbang.
Ini akan memberikan petunjuk kepada berapakah keperluan protein, karbohidrat dan lemak yang diperlukan.
Kalori anda harus diperolehi daripada | ||
Protein | ## | Gram dalam sehari |
Karbohidrat | ## | Gram dalam sehari |
Jumlah Lemak | ## | Gram dalam sehari |
Program akan dikira mengikut pengagihan berikut:-
Amaun Protein setara dengan Jumlah Kcal x 15-20% / 4
Amaun Karbohidrate setara dengan Jumlah Kcal x 55-60% / 4
Amaun Lemak setara dengan Jumlah Kcal x 30% / 9
Langkah 4 - Ketahui keperluan Vitamins dan Garam Galian anda.
(Lihat Saranan Pengambilan Nutrien bagi Malaysia 2005 untuk mendapat keperluan nutrient harian anda)
(Anda memerlukan Adobe Acrobat Reader untuk melihat dokumen ini)
Langkah 5 - Contoh menu yang bersesuaian dengan keperluan harian kalori dan nutrient anda. Selamat menjamu selera.
(Lihat contoh menu untuk mendapat keperluan tenaga harian anda)
No comments:
Post a Comment