Thursday 19 January 2012

Snek Berkhasiat


Apakah snek berkhasiat?

  • Pengambilan snek antara waktu makan utama boleh menyebabkan berat badan meningkat dan mengganggu pola pemakanan hariannya.
  • Bagaimanapun, jika anda mengambil snek yang baik dalam masa yang bersesuaian, ini boleh memberikan tenaga yang lebih .
  • Snek perlulah diambil sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu makan utama.

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/teens/buah2an.jpg

Tujuan pengambilan Snek?

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/teens/buah2an2.jpg
  • Pengambilan snek boleh menambahkan vitamin, mineral dan nutrien-nutrien yang lain dalam makanan.
  • Ini juga dapat memenuhi kedua-dua keperluan iaitu nutrisi dan sosial.
  • Pengambilan snek adalah sesuatu yang menyeronokkan tetapi perlu dipelbagaikan jenis makanannya.

Bagaimana memilih snek yang berkhasiat?
Panduan memilih snek :

  • Pilih makanan yang rendah lemak, gula dan garam.
  • Cuba pilih snek daripada kumpulan karbohidrat kompleks serta tinggi serat, vitamin dan mineral.
  • Rancang pemakanan harian anda mengikut panduan piramid makanan. Ini akan membantu mengimbangkan antara snek dan menu utama anda.
  • Rancang snek anda untuk mengelakkan anda memakan apa sahaja yang anda lihat.
  • Ambil snek hanya apabila anda lapar dan bukannya apabila anda rasa bosan atau gelisah.
  • Hadkan pengambilan snek kurang dari 250 kilokalori setiap kali ianya diambil.

Snek berkhasiat yang disyorkan
Rujuk kepada jadual di bawah :

Makanan

Saiz Hidangan

Tenaga (kcal)

Porsi

Berat (g)

Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mentah

buah-buahan

langsat


Epal, hijau

1 Biji

114

40

Epal, merah

1 Biji

128

63

Pisang berangan

1 biji (sederhana)

93

62

Pisang mas

1 biji (sederhana)

50

38

Pisang rastali

1 biji (kecil)

43

31

Kurma, kering

1 biji

12

31

Duku

durian

1 biji

30

7

Durian

1 ulas dengan biji

38

13

Anggur

1 biji

11

7

Jambu

1 potong, kecil tanpa kulit

59

27

Cempedak

1 ulas dengan biji

28

18

Langsat

1 biji

14

3

Laici

1 biji

29

11

Mangga

1 biji

232

103

Kwini

1 biji

237

134

Mata kucing

10 biji (sederhana)

88

36

Oren (limau manis)

1 biji (sederhana)

134

38

Oren, mandarin

1 biji (sederhana)

116

37

Betik

1 potong tanpa biji

159

56

Betik , exotika

1/2 biji (sederhana)

350

126

Pear, hijau

1 biji (sederhana)

207

133

Pisang kaki (Persimmon)

1 biji (kecil)

138

88

Nenas

1 potong tanpa kulit

130

59

Prun

1 biji

6

13

Kismis

¼ cawan

39

117

Rambutan

1 cawan

35

10

Salak

1 biji kecil

89

45

Ciku (Sapodilla)

1 biji

65

44

Jambu air

1 biji

52

8

Tembikai

1 potong kecil tanpa kulit

238

37

Lobak

lobak

1 cawan (dadu, 0.5 sm kiub)

108

34

Timun

136

15

Peas, hijau, dalam tin

½ cup

92

53

Tomato

1 whole, small

23

5

Sengkuang Cina

1 nut

26

22

Sengkuang

1 slice

38

8

sayur-sayuran dan buah-buahan

Bijiran dan produk bijiran



Biskut (Krim Kraker)

1 square piece

9

40

Roti Kelapa

1 round bun

45

231

Roti Putih

1 keping

19

48

Roti Mil Penuh

1 keping

25

60

Sandwich Sardin

1 keping

28

71

sandwich

Susu dan Produk Susu



Susu Lembu segar

1 cawan (250ml)

256

166

Susu UHT Perasa Cokelat

1 paket kecil (1 cawan)

256

174

Susu UHT rendah lemak

1 paket kecil (1 cawan)

257

131

Dadih rendah lemak

1 cawan (145ml)

150

230


susu

Kekacang, bijian, dan produk berkaitan
buah berangan



Badam

10 biji

15

81

Gajus

10 biji

24

97

Buah Berangan

1 biji

9

17

Kacang tanah

¼ cawan tanpa kulit

39

209

Kuaci (kering)

½ cawan

50

112

Kuih Tradisi Malaysia




Kuih pau ayam

1 biji

85

203

Pau kacang merah

1 biji

80

223

Popia

1 biji

51

94

Bubur kacang merah

1 mangkuk (sederhana)

230

101

Lepat pisang

1 keping

93

191

Puding jagung

1 potong

90

90

Vadai (kacang dhall kuning)

1 biji

60

194

lepat pisang



Rujukan :

  1. Manual Prime and Supportive Messages (1997) National Working Group on Healthy Eating, Ministry of Health.
  2. Healthful Recipes, The Wise Choice - Volume 1, 2nd Edition (1999) Nutrition Society of Malaysia in Collaboration with Ministry of Health.

Semakan akhir : 14 Julai 2006

No comments:

Post a Comment