Hiperkolesterolemia
Objektif Pengurusan Pemakanan :
- Untuk mengekalkan tahap kolesterol darah yang normal
- Untuk mengurangkan risiko penyakit jantung
3 cara untuk mengurangkan tahap kolesterol
1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol
2. Kurangkan pengambilan lemak
3. Tingkatkan pengambilan serat
1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol
- Pengambilan makanan tinggi kolesterol yang berlebihan boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL (sila rujuk jadual Kandungan kolesterol dalam makanan ).
- Pengambilan kuning telur dalam seminggu adalah sebanyak 2-3 biji sahaja.
- Organ dalaman seperti hati, limpa , jantung adalah tidak digalakkan
- Udang , sotong, ketam dan juga kerang - kerangan ( kerang , kupang , kepah , tiram ) boleh diambil secara tidak berlebihan bergantung kepada kekerapan pengambilan dan juga jumlah yang diambil .
- Sekiranya terdapat masalah , sila dapatkan nasihat Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik.
2. Kurangkan Pengambilan Lemak
- Lemak tepu boleh meningkatkan tahap kolesterol darah.
- Santan merupakan salah satu lemak tepu yang biasa diambil.
- Bagi setiap masakan di rumah , pengambilan santan perlu dihadkan kepada 2 sudu besar sahaja , sebanyak dua kali seminggu.
- Bagi masakan di luar seperti di restoran atau gerai , pengambilan kuah santan dalam setiap masakan perlu dielakkan.
- Sila rujuk Panduan Pemakanan Malaysia
3. Tingkatkan Pengambilan Serat
- Serat makanan dapat membantu menurunkan tahap kolesterol darah .
- Sumber serat yang baik adalah buah- buahan , sayur-sayuran dan hasil bijirin mil penuh.
Jenis-jenis lemak
Terdapat 2 jenis lemak dalam makanan iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu.
Lemak Tepu
- Berbentuk pepejal dan keras di bawah suhu sejuk.
- Biasanya daripada haiwan tetapi terdapat juga dalam lemak tumbuhan seperti santan kelapa.
- Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan meningkatkan tahap kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
Lemak Tidak Tepu
- Lembut walaupun disimpan di dalam peti sejuk
- Kebiasaanya daripada tumbuhan
Terdapat 2 jenis lemak tidak tepu :
- Lemak Monounsaturated ( MUFA ) seperti minyak zaiton dan minyak kelapa
- Lemak Polyunsaturated ( PUFA ) seperti minyak bunga matahari , minyak jagung dan marjerin lembut.
Nama lain bagi lemak - trans fatty acids ( asid lemak trans ), shortening, suet (lemak yang membaluti buah pinggang pada kambing & lembu untuk dibuat bahan masakan) , marbling, cream, tallow ( lemak haiwan ), lard ( lemak babi ) dripping( lemak beku), hydrogenated fat ( lemak terhidrogen ) , cis- fatty acid.
Jadual Kandungan Kolesterol Dalam Makanan
Kandungan kolesterol dalam beberapa jenis makanan | |||
Jenis Makanan (100 g) | Kandungan Kolesterol. | Jenis Makanan (100 g) | Kandungan Kolesterol. |
Organ haiwan |
| Susu dan Hasil tenusu |
|
Otak - khinzir | 800 | Mentega ('Butter') | 120 |
Ginjal - kambing | 375 | Krim - Pekat | 133 |
Hati - biri-biri | 300 | Krim - cair | 113 |
Hati - khinzir | 180 | Whipped Topping | 85 |
Jantung | 150 | Krim masam | 66 |
Daging,ayam,itiks |
| Keju | 90 |
Ayam belanda - daging hitam | 101 | Keju Cottage - krim | 19 |
Ayam belanda - daging putih | 77 | Keju Cottage - tanpa krim | 7 |
Ayam | 85 | Keju berkrim | 111 |
Biri-biri | 70 | Sapuan Keju | 64 |
Khinzir - dengan lemak | 63 | Susu cair | 31 |
Khinzir - tanpa lemak | 50 | Susu tepung penuh krim | 105 |
Kambing | 55 | Susu skim ( tanpa lemak ) | 22 |
Lembu | 45 | Lemak |
|
Ikan dan Makanan Laut |
| Lemak babi | 95 |
Ikan bilis dengan kepala | 383 | Mayones | 70 |
Ikan bilis tanpa kepala | 58 | Lain-lain |
|
Udang - kering | 353 | Rendang hati | 215 |
Udang - segar | 130 | Mee goreng mamak | 160 |
Sotong | 120 | Tosei dengan telur | 85 |
Ketam | 100 | Sambal udang | 79 |
Tiram | 50 | Kuew Teow Goreng kerang | 64 |
Kerang | 45 | Lup Heong | 56 |
Telur ikan | 300 | Satay | 55 |
Sardin dalam minyak (dalam tin) | 140 | Nasi Goreng | 48 |
Ikan kembung | 35 | Kari kambing | 47 |
Ikan Kurau | 4 | Pau- tai paw | 56 |
Ikan Tenggiri | 3 | Pau - char siew | 13 |
Telur |
| Nasi Ayam | 14 |
Telur ayam ( kuning ) | 1480 | Nasi Beriyani | 11 |
Telur ayam ( putih sahaja) | 0 | Nasi Char Siew | 11 |
Telur Itik | 850 | Laksa kari | 7 |
Telur puyuh | 415 |
|
|
Semakan akhir : 14 Julai 2006
No comments:
Post a Comment